Workshops 2021

Här hittar du beskrivningar av de workshops som kommer att genomföras under Svensk Blåsmusikfestival 2021.

Nytt för i år är att våra workshops även är öppna för enskilda deltagare som inte tillhör en ensemble som medverkar i festivalen.
Individuell anmälan till en eller flera workshops gör du HÄR.

Observera att antalet deltagare i respektive workshop kan komma att begränsas beroende på vilka smittskyddsregler som gäller i september!

______________________________________________________________________________________________

Seminarium/paneldiskussion om blåsmusikens möjligheter
(kommer även att webbsändas på olika kanaler)

Fredag 17/9 kl 15.00-17.00  

Hur underlättar vi framtida rekrytering av blåsmusiker, hela vägen från kulturskolor, folkhögskolor och musikhögskolor till ungdoms- och amatörorkestrar och professionella musiker?
Vilka vägar finns det att komma framåt?
Finns det goda exempel att lyfta fram?

Seminariet planeras som en paneldiskussion mellan företrädare för blåsmusik på olika nivåer, kulturskolor, musikhögskolor och professionella ensembler.
Seminariet vänder sig till många olika grupper, såväl musiker, orkesterledare och pedagoger som kulturpolitiker, kulturtjänstemän och kulturskribenter.

Paneldiskussionen genomförs i regi av Kungl. Musikaliska Akademien och Nätverket för professionell blåsmusik i Sverige och ingår i
Akademiens 250-årsjubileum.

Nätverket för professionell blåsmusik i Sverige, där de nio av de största professionella blåsensemblerna ingår, bildades på initiativ av Kungl. Musikaliska Akademien 2016 i syfte att genom samarbete stärka blåsmusiken som konstform och lyfta dess roll i kulturlivets ekosystem.
I Blåsmusiknätverket ingår:
Blåsarsymfonikerna, Bohuslän Big Band, GotlandsMusiken, Göteborg Wind Orchestra, Kungl. Musikaliska Akademien, Norrbotten Big Band, Östgötamusiken samt Försvarsmusiken genom:
Arméns Musikkår, Marinens Musikkår och Livgardets Dragonmusikkår.


Planering av figurativ marsch

Lördag 18/9 kl 16.00-17.30

Förgyll ert framträdande med figurativ marschuppvisning.

Att konstruera och repetera in ett figurativt marschprogram behöver inte vara så svårt som man tror. Här kommer du att få en introduktion till hur man kan gå till väga för att göra en effektfull uppvisning.

Till workshopen behöver du anteckningsmaterial för utomhusbruk samt bra skor.

Denna workshop leds av Leif Wangin som undervisar på Linköpings Kulturskola och som under många år har haft förmånen att leda Linköpings Skolmusikkår. Orkestern har tävlat internationellt och fått flera fina priser. Med ett gediget intresse för paradspel och uppvisningar har han entusiasmerat ungdomar att gilla marscherande.


Marschtrumslagning

Söndag 19/9 kl 09.00-10.30
Söndag 19/9 kl 11.00-12.30

Vad, hur och varför spelar man marschtrumma?
Hur spelar man svängigt, tajt och dynamiskt i en trumsektion?
Finns det rätt och fel sätt att spela en marsch?
Hur tolkar man en trumstämma?
 
Detta är en praktisk ”hands-on” workshop där du deltar aktivt och får lära dig tips och tricks som inte alltid står i noterna. Vi berör solotrumma, tuttitrumma, bastrumma och cymbaler med inriktning på framförallt marschspel i olika stilar. Förhoppningen är att du ska få verktyg som du direkt kan ta med dig och prova i din orkester.
Workshopen riktar sig främst till dig som är trummis och slagverkare och det är bra om du har med en egen övningsplatta samt trumstockar.

Denna workshop arrangeras av
Karlstads Universitet/ Musikhögskolan Ingesund

Instruktör är Rolf Landberg, lärare i slagverk vid Musikhögskolan Ingesund och kursansvarig för den nystartade kursen i traditionstrumslagning vid Karlstad Universitet/Musikhögskolan Ingesund. Tidigare har Rolf arbetat som instruktör, stämledare och solotrumslagare vid Arméns Musikkår och är numera på frilansbasis frekvent anlitad som musiker av Försvarsmusikens musikkårer.


Stavföring

Söndag 19/9 kl 09.00-10.30 – för dig som är nybörjare
Söndag 19/9 kl 11.00-12.30 – för dig som vill utvecklas

Vad, hur och varför blir man stavförare?
Hur hanterar man staven?
Finns det rätt och fel sätt att leda en Musikkår i parad?
Hur tolkar man stavtecken?

Detta är en praktisk ”hands-on” workshop där du deltar aktivt och får lära dig grunderna. Vi berör att hantera staven under parad. Förhoppningen är att du ska få verktyg som du direkt kan ta med dig och prova i din orkester.
Workshopen riktar sig främst till dig som är (vill bli?) stavförare/tamburmajor och det är bra om du har med en egen stav att öva med.

Denna workshop arrangeras av
Karlstads Universitet/ Musikhögskolan Ingesund 

Instruktör är Roger Bejefalk som är lärare och kursansvarig i den nystartade utbildningen i stavföring vid Karlstad Universitet/ Musikhögskolan Ingesund.
Tidigare har Roger arbetat som instruktör och Regements-trumslagare vid Arméns Musikkår och är numera utvecklingsledare för tre kulturskolor i Dalsland. Han har även varit rektor vid musikskolan i Köping. Roger är brasspedagog i grunden med trumpet som huvudinstrument.


Spela med proffsen – Sit-in med Östgöta Blåsarsymfoniker

Söndag 19/9 kl 09.00-10.30 (nivå II: ungefär högstadienivå)
Söndag 19/9 kl 11.00-12.30 (nivå III: gymnasienivå, fritidsmusiker)

Vill du få mer inspiration, tips och konkreta verktyg kring orkesterspel och att arbeta som musiker?

I denna workshop får du sitta med i en professionell blåsorkester och uppleva hur det är att arbeta och samspela under ledning av dirigent. Hur bör man på bästa sätt förbereda sig, lyssna på medmusiker – enskilt och som helhet, samspel, hantera instrument, notmaterial med mera.

Du kommer i förväg att få tillgång till noterna till den musik som kommer att spelas för att du ska kunna öva in din stämma. Om du är elev på en kulturskola: Ta gärna hjälp av din lärare!

Östgöta Blåsarsymfoniker är Östergötlands stolta musikresurs med anor från 1500-talet. Som en av landets ledande professionella blåsorkestrar har orkestern genom generationer bevarat och utvecklat sitt arv, för att idag vara en viktig spelare som når alla; barn, unga, familjer och äldre.
Musikerna i Östgöta Blåsarsymfoniker har också i sina anställningar att dela sin arbetstid i någon av de tre fasta ensemblerna, Östgöta Brasskvintett, Crusellkvintetten och Östgötabandet.


BAM´s workbook som workshop

Söndag 19/9 kl 09.00-10.30

En alldeles nyskriven workbook för kulturutövare presenteras under denna workshop. Fler än 100 tips som rör andning, kroppskännedom, scennärvaro och artistiskt uttryck omvandlas till en aktiv workshop. Var med så får du tips och övningar som stärker kroppen och sinnet och gör dig till en tryggare, starkare och gladare musiker.

Medverkar gör:

BAM, Body Art Mind, ett rikstäckande projekt som drivs av Sveriges Orkesterförbund med stöd av Allmänna Arvsfonden.

BAM erbjuder hälsofrämjande insatser för kulturutövare, främst inom områdena ergonomi, mental hälsa och hörsel. Anställda i projektet är Maria Sjögren, Andreas Forsman och Louise Hellbom. 

www.bodyartmind.se


Ljuvliga ljud! – en föreläsning om hörseln

Söndag 19/9 kl 11.00-12.30

Hur du, nu när samhället lever upp igen, kan förebygga framtida hörselproblem. Musik är en stor riskfaktor för framtida hörselproblem. Men det finns lösningar. Kom med och få mängder med tips som ökar chansen att kunna musicera hela livet. Allt för många som håller på med musik tvingas sluta eller minska ner på grund av hörselproblem. Ställ frågor om hörselskydd och produkter för orkestrar. Även råd för den som är orolig eller drabbad av besvär eller skador.

Medverkar gör:

Andreas Forsman, hörselexpert och projektledare för Med öra för orkester, Sveriges orkesterförbunds hörselprojekt. www.orkesteröra.nu