Festivalen 2022

VÄLKOMMEN TILL SVENSK BLÅSMUSIKFESTIVAL 2022!

Äntligen kan vi bjuda in till en Svensk Blåsmusikfestival utan restriktioner! Det är så efterlängtat av det svenska blåsmusiklivet, vilket visar sig inte minst genom att fler deltagare söker sig till Linköping och festivalen än någon av de tidigare sju festivalerna. Den som ligger i kan sammanlagt få möta närmare 1 200 engagerade blåsare.

För åttonde gången kan vi alltså bjuda Linköpingsborna på tre dagar fyllda av blåsmusik. Mycket går att känna igen från tidigare år men mycket är också nytt. Två nyheter bjuder vi på redan på fredagen då vi bjudit in de yngsta blåsarna till en festival som vi kallar Minifestival. På tre av stadens torg kan du möte en första generationens musikanter som just börjat sitt andra år i orkester.

Den andra nyheten för året är det nordiska tonsättarseminarium som vi genomför under fredagen. Nordisk Orkestermusik Union har bjudit in en tonsättare från Danmark, Finland, Norge respektive Sverige för att diskutera och demonstrera hur man på bästa sätt komponerar för blåsare, oavsett om dom är nybörjare eller professionella. På det här sättet vill vi inspirera nya generationer tonsättare till att ge blåsare, av alla sorter, vår tids musik.

Fredagen fortsätter med att Östgöta Blåsarsymfoniker ger oss festivalens officiella invigningskonsert, tillsammans med den numer världsberömde trombonisten och sångaren Nils Landgren. Efter invigningen går vi till Katedralskolan för en stunds godnattmusik med Blåsarna från Ingesunds Musikhögskola.


Lördagens program består som vanligt av konserter på stadens torg, parader på gatorna och orkestertävlingar i Konsert & Kongress. Till det kommer den numer väletablerade storbandsscenen på Frimurarehotellet och ytterligare en av årets nyheter, kammarmusikscenen i Equmeniakyrkan.

Den som vill få mer av Blåsarsymfonikerna och Nils Landgren kan ta en tur till Finspång, dit vi på lördagen utvidgar festivalen.

Lördagskvällen avslutas med att de regerande Svenska Mästarna Uppsala Blåsarsymfoniker ger en konsert i tillsammans med jubilerande Linköpings Studentsångare. Med andra ord blir det sång och musik på högsta nivå.


På söndagen avslutas så årets festival, nu för andra året med ett mini-tattoo på Borgården, men så litet blir det nog ändå inte, med 300 deltagande musikanter.

Det känns lika naturligt i år som alla tidigare år att samla det svenska blåsmusiklivet till festival i Linköping och Östergötland.
Inget län och ingen region i landet har en så rik och levande blåsmusiktradition som Östergötland. En tradition alla har anledning att vara stolta över, inte minst i år när regeringen uppmärksammat vården och utvecklingen av svenskt blåsmusikliv som särskilt angeläget.
Det är med glädje och stolthet vi bjuder in alla musikintresserade östgötar och alla medverkande musikanter till en festivalhelg med ett program för alla åldrar och smaker.

Vi ser också fram emot att få hälsa alla välkomna tillbaka till Svensk Blåsmusikfestival i Linköping den 15-17 september 2023.

För Föreningen Svensk Blåsmusik

Perry Göransson, ordförandeOm du scrollar till undersidorna så hittar du mer information om festivalprogrammet 2022, medverkande ensembler och en del informationsmaterial som du kan ladda hem. Det finns också undersidor som riktar sig specifikt till medverkande eller besökare.