Festivalen 2020

Svensk Blåsmusikfestival 2020 genomförd!

Mot alla odds lyckades vi genomföra en Svensk Blåsmusikfestival 2020.

Jag vill genast rikta ett djupt känt tack till projektledaren Lennart Johansson och våra sändningsproducenter Mikael Wedlin och Alfred Bellander.

Visst blev det en annorlunda festival. Vi sände nästan alla framträdanden över nätet, sammanlagt närmare tio timmar blåsmusik på nätet, direktsänt eller som inspelat material. Allt som sändes ut, och lite till, kommer att finnas tillgängligt på Youtube.

Utöver fredagens livesända invigningskonsert med Ryttargårdskyrkans brass genomförde vi 17 levande konserter på gator och torg i Linköping. Alla konserter var av regelskäl oannonserade och spelades av mindre ensembler, för att inga lagar och regler skulle äventyras.

Det var med särskild glädje som vi i år avnjöt Östgötamusiken i form av de tre ensemblerna Crusellkvintetten, Östgöta Brasskvintett och Östgötabandet, som visade vägen när det gällde pop-up-konserter på gator och torg.

En ständigt återkommande fråga under festivaldagarna var: Hur blir det nästa år?
Svaret är enkelt: Vi planerar redan nu för en riktigt stor och härlig Svensk Blåsmusikfestival 17-19 september 2021!

Redan nu kan vi locka besökare och deltagare med Livgardets Dragonmusikkår, både till fots och till häst. Vi räknar också med ett utländskt besök på hög nivå!  State Wind Orchestra Trimitas från Vilnius i Litauen kommer att göra såväl en festkonsert som ett framträdande under Tattoot.

Viktigast är förstås alla goda svenska orkestrar som kommer till Linköping för att konsertera, paradera och tävla i Svenska Mästerskap.
Det är redan nu möjligt att göra en intresseanmälan till festivalen 2021 på vår hemsida. Vi räknar med att många som känt sig instängda av Coronan kommer att vilja komma på festival, så anmäl intresse redan nu. Det kan bli köbildning!

Till sist vill jag rikta mitt varma tack till alla de funktionärer som trotsade pandemin och gjorde årets festival möjlig. Ett varmt tack också till våra finansiärer Linköpings kommun, Region Östergötland och Kulturens, som inte bara gjort årets festival möjlig utan också fått oss att tro på framtida festivaler.

Perry Göransson
Ordförande
Svensk Blåsmusikfestival

Webbsändningarna från Svensk Blåsmusikfestival 2020 hittar du HÄR.

Programmet för Svensk Blåsmusikfestival 2020 hittar du HÄR.

Vilka ensembler som medverkade vid Svensk Blåsmusikfestival 2020 hittar du HÄR.


INTRESSEANMÄLAN TILL SVENSK BLÅSMUSIKFESTIVAL 2021
Är din orkester intresserad av att delta i Svensk Blåsmusikfestival i Linköping 2021? Redan nu kan ni göra er intresseanmälan här !