Tattoo 2023

– en musikalisk fest för öga och öra

Söndag den 17 september kl. 15:00, Saab Arena

Efter några års uppehåll på grund av coronapandemin och dess efterverkningar kan vi äntligen presentera en Tattooföreställning i Saab Arena igen!
Svensk Blåsmusikfestival i Linköping 2023 avslutas på söndag eftermiddag med ett festligt och fartfyllt Tattoo i Saab Arena med över 200 medverkande i figurativa program och en spännande gevärsdrill av en norsk militärkår.

Medverkande:
Norske Gardeveteraners Drillkontingent, Hemvärnets Musikkår Östergötland, Marinens Ungdomsmusikkår Kronan, Ungdomsorkestern Göta Lejon, Linköpings Skolmusikkår

Biljettpriser: Vuxen 230:-, Barn/ungdom/studerande 120:-
Biljetter köper du här: https://www.ticketmaster.se/event/643405
eller hos biljettkassan i Linköping Konsert&Kongress som är öppen på onsdagar mellan kl 10:00-13:00, och har telefontid måndag, tisdag, torsdag & fredag mellan kl 10:00-12:00, tel 013-190 00 00.
Biljettkassan i Saab Arena har öppet en timme innan föreställningen börjar.


Presentation av medverkande


Norske gardeveteraners drillkontingent bildades 1986. Alla medlemmar har tjänstgjort som soldater eller befäl i Hans Majestet Kongens Gardes 3. gardekompani (HMKG). I uniformer som motsvarar vad HMKG använde från omkring 1870 genomför kontingenten en rad uppdrag och uppvisningar både i Norge och utomlands. Musiktroppen utför konserter, parader och figurativa uppvisningar.
Drilltroppen framför en gevärsdrill i toppklass med formationer och gevärskast där de använder sig av den amerikanska M1 Garand på 5,5kg med bajonett.
NGD har deltagit på flera internationella tattoon, bland annat Birmingham International Tattoo, The Netherlands Military Tattoo och Ystad International Military Tattoo.
En video från deras medverkan vid The Netherlands Military Tattoo hittar du här:
https://www.youtube.com/watch?v=nIBPkh9wezY


Marinens Ungdomsmusikkår Kronan bildades 2002 i samarbete med Marinens Musikkår och dåvarande Försvarsmusikcentrum. Sedan 2008 har musikkåren varit en rikstäckande realitet för hundratalet musicerande ungdomar har rönt stor uppmärksamhet och fått många lovord från auktoriteter inom militärmusik, både i Sverige och utomlands och är ständigt efterfrågad på den internationella arenan.
Musikkåren har medverkat vid ett stort antal evenemang både i Sverige och utomlands, bl.a. The Rose Parade i Pasadena, USA och Tattoon i Berlin, Zürich, Birmingham, 5th Nanchang International Military Tattoo, Kina, Swedish Military Tattoo, Ystad International Military Tattoo, och Eksjö International Tattoo.
2017 och 2018 medverkade musikkåren vid Svensk Blåsmusikfestival i Linköping.


Hemvärnets Musikkår Östergötland bildades 1945 i Norrköping och hade 1986 till 1994 även uppdrag som Flygvapnets Musikkår. Musikkåren som i dag består av ca 50 hemvärnsmusiker är en del av Livgrenadjärgruppen vid Helikopterflottiljen i Linköping. Musikkåren har som
huvuduppgift att medverka vid statsceremoniell verksamhet och har sedan 1957 gått över 70 vaktparader och medverkat vid Högvaktsavlösningen på Stockholms slott, de senaste åren med figurativ marschuppvisning.
Hemvärnets Musikkår Östergötland är ett årligen återkommande inslag vid Svensk Blåsmusikfestival i Linköping.


Ungdomsorkestern Göta Lejon är en marscherande orkester med dans och flaggsektion och består av ungdomar i åldrarna 9-24 år från Göteborg med omnejd. Orkestern genomför normalt ca 50 framträdanden per år i Göteborg och på andra platser i landet.
Vid det första svenska mästerskapet i figurativ marsch tog Ungdomsorkestern Göta Lejon guld i skarp konkurrens med de bästa paradorkestrarna i Sverige. Vid WM för Marching Showbands i Potsdam 2001 och vid Monza 2003 uppnådde orkestern hedrande placeringar.
Under årens lopp har orkestern bl.a. gjort fyra resor till USA, ett stort antal resor till festivaler i Frankrike, Monte Carlo, Vatikanstaten, Sicilien, Venedig, Monza, Salzburg, Scarborough m.fl. Vid fyra tillfällen har orkestern framträtt i Wien vid internationella ungdomsmusikfestivaler.
Ungdomsorkestern Göta Lejon har flera gånger tidigare medverkat vid Svensk Blåsmusikfestival i Linköping.


Linköpings Skolmusikkår är en av många orkestrar på Linköpings Kulturskola. Musikkåren bildades som en gossorkester 1906 och är sannolikt Sveriges äldsta ungdomsorkester.
Några av orkesterns meriter är femfaldig svensk mästare för ungdomsmusikkårer samt två bronsmedaljer och två silvermedaljer vid VM för marschorkestrar i Calgary 2012 och 2015 i Köpenhamn.
Linköpings Skolmusikkår medverkar varje år vid Svensk Blåsmusikfestival i Linköping.