Parad med Livgardets dragonmusikkår och Beridna Högvakten

Livgardets dragonmusikkår med hästar från Föreningen för den Beridna Högvakten genomför på söndagen en ridande parad genom Linköpings city

Paradväg: Östgötagatan-Vasavägen-Gråbrödragatan-Kungsgatan-Klostergatan-Storgatan-Borggården

För att den Beridna Högvakten ska kunna sprida glädje, pompa och ståt på Stockholms gator – och nu i Linköping – krävs idag två huvudaktörer. Den ena är Föreningen för den Beridna Högvakten som står för hästarna, deras utbildning och bidrar till deras drift, den andra är Försvarsmakten. Föreningen för den Beridna Högvakten är en medlemsorganisation som finansieras av medlemsavgifter och har idag 22 000 medlemmar. För mer information, se www.beridnahogvakten.se.

Livgardets dragonmusikkår är en av få beridna musikkårer i världen. Musikkåren rider först i den beridna vaktparaden genom Stockholm till kungliga slottet och ses som en av stadens största turistattraktioner. Livgardets dragonmusikkår är en av Försvarsmaktens tre professionella orkestrar och består av 30 heltidsanställda musiker, 27 bleckblåsare och tre slagverkare. Musikkåren hör till Livgardet och är stationerad på Livgardets Kavallerikasern i centrala Stockholm. 

Föreningen för den Beridna Högvakten och dragonmusikkåren har som tradition att besöka minst två svenska städer om året för att ge fler möjlighet att ta del av paraden, i år är turen kommen bl.a. till Linköping. Efter paraden genom city framför man på Borggården en uppvisning till häst, ett sk figurativt program, också det till musik.