Paneldebatt om blåsmusik

Ämnet för paneldebatten är utbildning och positiva vägar framåt gällande musikundervisning, att utöva, sjunga och spela instrument. Framtida rekrytering av musiker, hela vägen från förskola, skola, kulturskola, folkhögskola och musikhögskola samt ungdoms-, amatörorkestrar till professionellt utövande. Vilka vägar finns att komma framåt? Goda exempel kommer att lyftas fram!

”Vi talar ofta och mycket om det svenska musikundret och vikten av musikundervisning på olika nivåer. Trenden idag visar på minskat intresse för att själv utöva musik och i synnerhet minskat intresse att utöva de så kallade orkesterinstrumenten. Sverige har en värdefull och rik tradition av körsång, sångare och musiker såväl som fritidsutövande till högsta internationella nivå och världsstjärnor. Hur kan vi se till att trenden blir i positiv utveckling. Musik, musikaliska uttryck, deltagande och utövande är av största vikt för oss alla.”

Det blir intressanta samtal och tankar kring återväxt av utövande musiker.

Moderator:
Peter Wilgotsson: Vd Östgötamusiken


Panel:
Andreas Hanson: Dirigent, musiker, musikdirektör och konstnärlig ledare vid Arméns musikkår, tillträdande programchef Malmö Symfoniorkester.
Torgny Sandgren: Generalsekreterare Kulturskolerådet och ordförande El Sistema Stiftelsen
Göran Lindskog: Prefekt, Institutionen för konstnärliga studier/Musikhögskolan Ingesund (MHI)
Rune Hannisdal: Musikchef Norges Musikkorps Forbund, tidigare orkesterpedagog i Bergen Filharmoniske Orkester (BFO)
Vasiliki Tsouplak: Riksdagsledamot, Förste vice ordförande Kulturutskottet
• Cecilia Elving: Ordförande Liberala Kvinnor, Jämställdhetspolitisk talesperson (L), Ordförande Kulturnämnden i Region Stockholm
Perry Göransson: Föreningen Svensk Blåsmusik och SvUB – Sveriges Unga Blåsare
Anna Bohm: Lunnevads Folkhögskola och Unga Symfoniker Ost