Helsingfors polismusikkår

Den symfoniska blåsorkestern Helsingfors polismusikkår är en 75 år gammal professionell orkester som består av 43 musiker.

Den representerar polisen musikaliskt vid olika evenemang både i Finland och utomlands och är särskilt känd för sin mångsidighet. På konserterna får publiken höra såväl symfonisk blåsmusik som folkmusik, jazz, rock, pop och till och med musik för barn. Musikkåren och dess smågrupper som spelar för barn uppträder inte bara vid konserter utan även på beställning av polisen och andra samarbetande aktörer. Sedan 2012 har Sami Ruusuvuori varit överkapellmästare.

Ett förebyggande arbete har alltid varit en viktig del av Helsingfors polismusikkårs verksamhet. Ensemblerna Nallekopla och Leijonapartio uppträder på lågstadieskolor och daghem. Hela orkesterns konsertserien Ring polisen 112 är riktad till lågstadieelever. Pidä huolta! är en annan serie informationskonserter som är riktad till högstadieelever. Nyligen har orkestern också sammansatt en ny informationskonsert för äldre människor. Med de här helheterna turnerar orkestern regelbundet genom hela landet.

Helsingfors polismusikkår strävar också efter att introducera blåsorkestermusik för offentligheten. Finlands Blåsorkesterförbund delade priset ”Årets blåsorkester 2020” till Helsingfors polismusikkår för det här märkvärdiga arbetet. Det finns mycket material för barn och unga på Helsingfors polismusikkårens YouTube- kanal.

Orkestern har under årens lopp spelat in flera skivor och fått äran att uruppföra verk av finländska tonsättare som Marzi Nyman, Timo Forsström, Heikki Elo, Pessi Levanto, Jukka Linkola och Timo Alakotila.

Sami Ruusuvuori överkapellmästare för Helsingfors polismusikkår

Sami Ruusuvuori har tidigare arbetat som kapellmästare för Gardets musikkår och som chefskapellmästare för Försvarsmaktens värnpliktsmusikkår. Hans breda kunnande omspänner utöver klassisk musik också rytmmusik. Han har arbetat med så gott som alla finländska stjärnartister.

Sami Ruusuvuori har lett orkesterturnéer i Japan, Ryssland, Centraleuropa, Baltikum samt i alla nordiska länder. Han har även verkat som gästande kapellmästare i Norden, Baltikum, Ryssland och i USA samt varit domare i många internationella tävlingar. Han har också verkat som lärare på Sibelius-Akademin och på flera mästarkurser.

Sami Ruusuvuori för ett tätt samarbete med nutida kompositörer genom att beställa och regelbundet dirigera ny musik. Han avlade doktorsexamen i musik våren 2022 med avhandlingen Symfonisk blåsorkester och dess europeiska repertoar. Sami Ruusuvuoris forskning har väckt stort internationellt intresse. Från och med 2023 har Sami Ruusuvuori fungerat som ordförande för Finlands Blåsmusikförbund


Eeva Oksala Violin

Violinisten och musikdoktor Eeva Oksala är en mångsidig artist, solist och kammarmusiker. Hon jobbar också som lektor i violinspel och forskningsstudier vid yrkeshögskolan i Jyväskylä.

Eeva Oksala började spela violin vid fyra års ålder under ledning av sin farfar Simo Oksala. Från Tammerfors konservatorium ledde vägen till Sibelius-Akademin, där Oksala studerade under åren 2002–2008 under ledning av professor Mi-Kyung Lee och professor Kaija Saarikettu.

I sin konstnärliga doktorsavhandling, som granskades våren 2018 vid Sibelius-Akademin, fördjupade Oksala sig i musikers uppträdande och de faktorer som påverkar dess utveckling. Oksalas serie av fem konserter bestod av ett violin- och kammarmusikprogram med folkmusikinfluenser från Östeuropa. I sin skriftliga avhandling ”Kohtaamispisteessä – Kohti uudenlaista esiintyjyyttä” undersökte Oksala varför mångsidigt arbete inom olika musikgenrer fick hennes uppträdande att framträda i ett nytt ljus. Oksala har föreläst om ämnet bl.a. vid seminariet ”Osaavasti eteenpäin” i Tammerfors, forskningsdagarna vid Sibelius-Akademins doktorandskolor, Sibelius-Akademins kurser i uppträdandeträning samt vid yrkeshögskolan i Jyväskylä. Som en del av sina studier (med stöd från Sibelius-Akademins utvecklingscentrum) planerade och genomförde Oksala projektet ”Kohti uudenlaista esiintyjyyttä” (2015–2016), som var riktat till behandlingsanläggningar och en forskningsresa till Rumänien (2013).

Eeva Oksala har uppträtt i flera finska och internationella musikfestivaler, bl.a. Kaustby kammarmusikvecka, Helsingfors festspel, Crusellveckan, Uleåborgs musikfestspel och Round Top internationella musikfestival i Texas. I Helsingfors festspels Ateljé-serie åren 2012–2014 uppträdde Oksala bl.a. med Steven Isserlis, Pierre-Laurent Aimard, Matthew Barley och Viktoria Mullova. Hösten 2018 uruppförde Oksala Timo Alakotilas fjärde violinkonsert ”Between three worlds” som solist med Helsingfors polismusikkår under ledning av Sami Ruusuvuori. Den framgångsrika uruppförandet följdes av framträdanden som solist med Estlands polis- och gränsbevakningsorkester (2019) och med Gardets musikkår (2020).

Hörnstenet i Eeva Oksalas verksamhet är Finngips-ensemblen, inspirerad av östeuropeisk Roman- och virtuosmusik, som hon grundade tillsammans med dragspelaren Sami Varvio år 2004. Ensemblets framträdanden har fått strålande recensioner bl.a. i Finland och Tyskland. Det mångsidiga arbetet inom olika musikgenrer har lett Oksala till flera stora musikteaterproduktioner samt olika klubb-, torg- och beställningsframträdanden. Oksala var också konstnärlig ledare för Kangasala salongsmusik under åren 2012–2016.

Oksala har tilldelats ettåriga konstnärsstipendier från Finlands Kulturfond åren 2012 och 2014. Dessutom har hennes verksamhet under de senaste åren stötts av bl.a. Kone-stiftelsen, Centret för konstfrämjande, Wegelius-stiftelsen, Kesko, Pro Musica-stiftelsen, Tammerfors stad och Konstuniversitetet Sibelius-Akademin. Eeva Oksala spelar med en fransk Pierre & Hippolyte Silvestre-violin (Lyon 1838) som ägs av Finlands Kulturfond.