Galakonsert – ’RIVSTART!’

Blåsarsymfonikerna i Stockholm

Lördag 16 september kl 18.00
Crusellhallen, Linköping Konsert & Kongress
Blåsarsymfonikerna i Stockholm, dirigent Emil Jonason

Med en flygande start i 200 knyck river Blåsarsymfonikerna igång säsongen full av spelglädje tillsammans med nye konsertmästaren, Emil Jonason, som av pressen kallats för ”klarinettens Yngwie Malmsten”. En start i sällskap av bland andra Rossinis variationsverk för klarinett och blåsorkester, Stravinskijs Eldfågeln och två nyskrivna verk som hyllar blåsmusikens 500 år i Sverige; Jormins hyllning till freden och en festfanfar av Ankarblom. Orkestern får verkligen visa vad den går för och vi hoppas att du blir lika inspirerad som vi över blåsmusiken i denna ösiga höstkonsert!

Program:

Karl Johan Ankarblom           Hins KallJubileumsfanfar* (2023)
Ethel Smyth                            The Wreckers Overture (1906) Arr: Anders Högstedt
Ilari Hylkilä                              Taiga (2016)                               
Giacomo Rossini                    Introduktion, tema och variationer för klarinett och blåsorkester (1819). Arr: Anders Högstedt

PAUS

Cindy Mc Tee                          Circuits (1990)
Anders Jormin 
                       Ad Pacem* (2023)
Igor Stravinskij 
                      Svit ur Eldfågeln (1919)
                                       
* Beställt i samarbete med Nätverket för professionell blåsmusik i Sverige

Blåsarsymfonikerna har funnits i Stockholms musikliv sedan 1906 och är en professionell och nyskapande orkester som rör sig fritt mellan olika musikaliska uttryck, alltid med blåsmusiken som grund. De har gjort sig kända för sin genrebredd och för en ovanligt jämställd programläggning. Att värna återväxten av blåsmusiker och blåsmusiken som konstart är en viktig del av deras verksamhet, liksom deras arbete både på skolor, äldreboenden och på olika konsertscener. De verkar med stöd av Region Stockholm, med verksamhet för både barn och vuxna och har även etablerat sig som en av Nordens ledande blåsarensembler med växande internationellt renommé. Läs mer om Blåsarsymfonikerna på www.blasarsymfonikerna.se

Emil Eliasson, dirigent, har dirigerat de professionella symfoniorkestrarna såsom Norrköpings Symfoniorkester, Symfoniorkestern vid Norrlandsoperan, Gävle Symfoniorkester, Dalasinfoniettan, Västerås Sinfonietta, Kungliga Filharmonikerna och Odense Symfoniorkester.  Emil har även arbetat med operaproduktioner på Wermland Opera, Läckö Slott, Vadstena-Akademien, Kungliga Operan och Folkoperan och varit assisterande dirigent vid Staatsoper Berlin.  2015 tilldelades han Crusell-stipendiet och 2019 även Sixten Gemzéus stora musikstipendium som är Sveriges största musikstipendium.

Solisten Emil Jonason, klarinett, är Blåsarsymfonikernas nye konsertmästare. Han har omnämnts i internationell press som ”lifting the bar from what we can expect from the clarinet” och “…the Yngwie Malmsteen of the clarinet.”. Emil har vunnit flertalet priser, bland andra Kaleidoscope International Music and Vocal Competition i Los Angeles 2019, turnerat till Europas mest prestigefyllda konserthus och uppträtt vid Nobelprisutdelningen. Han är även lektor i klarinett vid Musik och Operahögskolan vid Mälardalens universitet i Västerås.