Festkonsert med State Wind Orchestra Trimitas

Lördag 18 september 2021  
kl 15.00 och 19.00
Crusellhallen, Linköping Konsert & Kongress

State Wind Orchestra “Trimitas” från Vilnius, Litauen
Dirigent: Leif Karlsson
Solist: Rimvydas Savickas, klarinett

Program:

Julie GirouxRadiant Shadows
Frank TicheliConcerto for clarinet
Zita Bružaitė – Passions
Andersson / De MeijSelection from Chess
Florent SchmittDionysiaques
Alexandre KosmickiDanse Satanique

State Wind Orchestra ”Trimitas” från Vilnius, Litauen, bjuder två gånger under lördagen på årets festkonsert vid Svensk Blåsmusikfestival 2021, under ledning av sin nye chefdirigent Leif Karlsson.   Konserten presenterar originalmusik för blåsare, däribland Frank Tichelis Concerto for Clarinet med solisten Rimvydas Savickas, men också en svit ur musikalen Chess

Radiant Shadows ur Heartland Portraits av den amerikanska kompositören Julie Giroux inleder konserten Detta beställningsverk för St. Louis Wind Symphony har kompositören beskrivit som en hyllning till sina älskade som gått bort men vars minne finns kvar och från fjärran fortsätter att lysa som en strålande skugga.

Frank Ticheli’s Concerto for Clarinet är ett beställningsverk av den svensk-amerikanske klarinettisten Håkan Rosengren, som också var lärare för dagens solist. Konserten består av tre satser som komponerats som hyllningar till tre amerikanska 1900-talsikoner: George Gershwin, Aaron Copland och Leonard Bernstein. Den första satsen, Rhapsody for George, bygger till stor del på kromatiska och jazzinspirerade snabba sextondelspassager som bollas mellan solist och orkester med understöd av en vandrande baslinje, jazzsynkoper och tunga backbeats. Den andra satsen, Song for Aaron, presenterar den milda utomhuskänsla som man ibland kan höra i Coplands långsamma satser. Den skrevs ursprungligen för sång (An American Dream, för sopran och orkester) men omarbetades av kompositören för att passa klarinettens unika lyriska karaktär. När kompositören skrev den sista satsen, Riffs for Lenny, föreställde han sig Bernstein uppflugen i en predikstol, passionerat predikande om musiken som en mäktig och nödvändig kraft för mänskligheten. I likhet med den inledande satsen är Riffs for Lenny jazzbetonad, men nu i en hetare och mer gospel-liknande stil.

Passions är ett kortare stycke av den litauiska kompositören Zita Bružaitė som 2003 var composer-in-residence vid den internationella tonsättarskolan i Visby. Hon komponerar för vuxna, barn, scener, konsertsalar och skolor – baserat på deras önskemål och hennes egna idéer. Zita Bružaitė har sin egen stil, som inkluderar såväl inslag av jazz som folkmusik och medeltida musik.

Benny Andersson och Björn Ulvéus behöver nog ingen närmare presentation. Här presenteras ett urval av de mest kända melodierna från musikalen Chess, sammanställda och arrangerade för blåsorkester av den nederländske dirigenten, trombonisten, kompositören och arrangören Johan de Meij.

Dionysiaques komponerades av Florent Schmitt 1913 för den 100 man starka Musique de la Garde Républicaine i Paris, men uruppförande dröjde ända till 1925. I dag räknas verket till standardrepertoaren för stor blåsorkester. Titeln är hämtad från “Dyonisia” – de antika grekernas firande till Dionysos ära, vinets gud. Stycket börjar närmast ängsligt när det låga brasset och träblåset förbereder scenen för en exotisk och nästan hypnotisk resa, med melodier som vandrar runt i träblåset och gradvis ökar i kraft för att övergå i en backanalisk festyra.

Alexander Kosmicki (f. 1978) är en fransk kompositör, dirigent, pedagog och klarinettist. Hans Danse Satanique representerar det bästa ur den franska traditionen: lätthet i artikulation, rik orkestrering och sofistikerad rytmik såväl som ett mycket rikt utvecklat harmoniskt språk. Kosmicki skapar en fascinerande ljudbild, inte långt från den i Florent Schmitt’s Dionysiaques. Verket skrevs 2015 på beställning av det belgiska notförlaget HAFABRA Music. Det är mycket utmanande och kräver en stor orkesterbesättning som följer den franska traditionen.

Lithuanian State Wind Orchestra “Trimitas”

State Wind Orchestra “Trimitas” som bildades 1957 är en mångsidig och framåtblickande ensemble med en verksamhet som sträcker sig över ett flertal genrer och stilar. Utmärkande för “Trimitas” är dess virtuosa framföranden av professionell repertoar för symfonisk blåsorkester. Orkestern samarbetar ofta med kända litauiska solister som slagverksensemblen “Giunter Percussion”, pianisten Petras Geniušas och cellisten Vytautas Sondeckis.

Ensemblens moderna syn på samtida programskapande manifesteras gärna i gränsöverskridande projekt och multimediaprojekt i samarbete med andra artister inom bl.a. teater och modern dans. På senare år har orkestern tillsammans med skådespelerskan Birutė Mar framgångsrikt producerat två skådespel för barn.

Outtröttligt öppen för nya uttryck har ”Trimitas” nära samarbete med både litauiska och internationella kompositörer med publicering, undervisningsprojekt, dirigentseminarier och masterclasser. 

År 2021 utsågs Leif Karlsson från Sverige som konstnärlig ledare och chefdirigent för ”Trimitas”.

Leif Karlsson, dirigent

Leif Karlsson är musikinspektör, dirigent, konsulent och rådgivare med ett stort internationellt nätverk. Som dirigent arbetar han med: Luftförsvarets musikkorps, Förvarets musikkorps NordNorge, Norrlandsoperan, Jönköping sinfonietta, Wermland opera, Västerås Sinfonietta, Bodö Sinfonietta samt de flesta svenska orkesterföreningarna. Sedan 1991 är Leif Karlsson konstnärlig ledare för Norrbottens ungdomssymfoniker och sedan 2014 även konstnärlig ledare för Uppsala blåsarsymfoniker. Sedan 2021 är Leif Karlsson chefdirigent för State Wind Symphony Trimitas från Litauen.

”Blåsmusik, oavsett om det är symfonisk blåsorkester eller militära ceremonier, ligger mig varm om hjärtat.  Utöver de professionella sammanhangen ser jag en angelägenhet att inspirera landets amatörorkestrar och nästa generations unga musikanter.  Inspirationen ligger i att ge ny repertoar och föreslå internationellt erkända solister, allt för att utveckla den svenska blåsmusiken.”

Leif Karlsson är en av grundarna som 1978 skapade Kroumata. Sedan dess har han tillsammans med Kroumata rest världen runt för att sprida svensk kultur och framföra svensk musik. Solistuppgifter med bl.a Los Angeles Philharmonic, Berliner Symphoniker, WDR Rundfunkorchester, Singapore Symphony, Göteborgssymfonikerna, Islands Symfoniorkester, Kungliga Filharmoniska orkestern, Sveriges Radios Symfoniorkester och Lahti Symfoniorkester. Under åren har Leif Karlsson tillsammans med musikerna i Kroumata och som dirigent uruppfört över 250 verk. Kroumata har också spelat in nitton CD-skivor, däribland Sveriges allra första digitala CD, inspelad i Göteborg år 1983. Sedan 1997 är Leif Karlsson och musikerna i Kroumata Kulturambassadörer och har tilldelats Positiva Sveriges Hederspris. Leif Karlsson är i dag den ledande slagverkaren med historisk inriktning i Sverige. Han återfinns på inspelningar med Per Gross, Kerstin Frödin och deltar som musiker vid internationella statsbesök tillsammans med Kungen och Drottningen. Leif arbetar i dag som Musikinspektör vid Försvarsmusiken och är ledamot av Kungl. Musikaliska akademien.

Rimvydas Savickas, klarinett

Rimvydas Savickas är född i den lilla litauiska staden Skuodas. Vid åtta års ålder började han spela klarinett i den lokala kulturskolan.  Vid 14 års ålder vann han första pris i en nationell tävling för unga klarinettister, vilket senare ledde till studier vid den nationella kulturskolan i huvudstaden Vilnius. Under studietiden framträdde han som solist med flera orkestrar, bl.a. Lithuanian State Wind Orchestra ”Trimitas“, Kaunas City Symphony Orchestra, och ungdomsorkestern ”Steiermark/Litauen“.
2007 började Savickas studier vid den litauiska Musik- och teaterhögskolan, där han avlade sin kandidatexamen 2011. Under denna period vann han pris vid flera nationella och internationella tävlingar, framträdde som solist vid den statliga musikteatern i Klaipėda och var under en säsong soloklarinettist i Kaunas symfoniorkester. Han var under denna period även utbytesstudent vid Kungl. Danska musikhögskolan och medverkade då i Danmarks radios symfoniorkester.
2014 avlade Rimvydas Savickas sin masterexamen vid the California State University of Fullerton efter studier för den internationellt hyllade klarinettisten Håkan Rosengren. Under studierna framträdde han som solist med universitetets symfoni- och blåsorkestrar och tilldelades ett flertal priser och stipendier.

Sedan 2014 är Savickas verksam både i Litauen och utomlands. Han framträder regelbundet som solist med Klaipėda chamber orchestra, Lithuanian Military orchestra, Čiurlionis Quartet, Lithuanian National symphony, Lithuanian State wind orchestra “Trimitas” och Lithuanian chamber orchestra.
Bland hans senaste samarbeten kan nämnas framförande av C. M. von Webers Clarinet Concerto No. 2 med Lithuanian National symphony orchestra, och Concertpiece for Clarinet and Bassethorn No. 2 av F. Mendelssohn tillsammans med den franske klarinettisten Nicolas Baldeyrou och Lithuanian Chamber Orchestra.
Rimvydas Savickas innehar för närvarande en tjänst som klarinettlärare vid den litauiska Musik- och teaterhögskolan och undervisar i klarinett vid National M. K. Čiurlionis School of Art. Utöver undervisningen i Litauen har han hållit masterclasses utomlands, bl.a. vid Kungl. Danska musikhögskolan, J. Vitols Academy of Music i Lettland och Higher Conservatory of Music of Vigo, Spanien.