Festkonsert

Linköpings Studentsångare möter Uppsala Blåsarsymfoniker i en magisk föreställning

Lördag 17 september kl 19.00
Crusellhallen, Linköping Konsert & Kongress
Linköpings Studentsångare, dirigent Christina Hörnell
Uppsala Blåsarsymfoniker, dirigent Leif Karlsson

50-årsjubilerande Linköpings Studentsångare möter den här kvällen Uppsala Blåsarsymfoniker, som tidigare i år även samarbetat med Uppsalas världskända manskör Orphei Drängar.
Vi kommer bland mycket annat att få lyssna till musik av de stora nordiska tonsättarna Alfvén, Grieg och Sibelius, men också modernare tongångar av Alfred Reed, John Williams, Ingunn Ligaarden och Jukka Linkola. Dessutom ett uruppförande av Michael McGlynn. Ett spännande program!

Program:

Hugo Alfvén Hej Dunkom 
Hugo Alfvén Fest ouverture  
Henrik Dahlgren Son to Mother 
Ingunn Ligaarden Hope is the thing
Hugo Alfvén Gryning vid Havet
Alfred Reed El Camino Real

PAUS 

Michael McGlynn  Ortha (uruppförande) 
Richard Wagner Pilgrimskören ur Tannhäuser
Edvard Grieg Landkjenning
Hugo Alfvén Ur bergakungen: Vallflickan blåser i lur
Jukka Linkola Mikä Ilmestys (burlesk Tango) 
John Wiliams / De Meij Star Wars Saga
Jean Sibelius Finlandia


Linköpings Studentsångare bildades 1972 under namnet Lihkören av entusiastiska studenter vid dåvarande Linköpings Högskola (LiH – därav namnet), och kan alltså fira sitt 50-årsjubileum i år. Det nya namnet antogs 2011 för att närmare knyta an till den svenska akademiska manskörstraditionen. Genom åren har kören utvecklats, både musikaliskt och organisatoriskt. Sedan mitten av åttiotalet räknas kören som en av Sveriges absolut bästa manskörer. Idag rekryteras sångare från universitetets samtliga fakulteter och även utanför universitetets ramar – allt för att hålla högsta möjliga musikaliska kvalitet.
Linköpings Studentsångare vårdar och förnyar samma traditioner som finns bland de äldre akademiska manskörerna i Norden. Repertoaren är stor och bred, från klassisk manskörsmusik till nyskrivna verk och lättsamma studentikosa upptåg. Studentsångarna verkar flitigt som ambassadör för Linköpings universitet genom regelbundna turnéer i världen. Förutom i de nordiska länderna har man också turnerat i Storbritannien, Spanien, Kroatien, USA, Jordanien, Sydafrika, Makedonien och Wales.


Kören tog 1987 initiativet till det första nordiska studentsångarmötet i modern tid, vilket skapade en tradition med nordiska studentsångarstämmor vart tredje år sedan dess – där Studentsångarna deltagit i samtliga. Vid Ohrid Choir festival 2013 blev kören utsedd till bästa kör och fick ett särskilt diplom för framförandet av Bob Chilcott’s ’Newton’s Amazing Grace. Kören skapade 2016 en kompositionstävling för kvinnliga kompositörer som komponerar för manskör som genomförs vart fjärde år.
Linköpings Studentsångare har spelat in många skivor, både LP och CD, och framträder regelbundet vid akademiska högtider och konferenser. Till de uppskattade fasta traditionerna på hemmaplan hör mösspåtagningen vid Linköpings slott på Valborgsmässoafton och de välbesökta julkonserterna i S:t Lars kyrka i Linköping.



Uppsala Blåsarsymfoniker (UBS) är en av Sveriges främsta amatörblåsorkestrar som bildades år 2000 av unga blåsmusikentusiaster som ville framföra originalmusik för blåsorkester. Än i dag lägger orkestern stor vikt vid att framföra originalverk med ett modernt sound, men trivs minst lika bra inom den klassiska blåsmusikrepertoaren.
Med stort engagemang för musiken bland medlemmarna är UBS en orkester där man lyckas kombinera spelglädje med hög ambitionsnivå.
Under åren har orkestern samarbetat med flera framträdande blåsmusiker inom det svenska musiklivet som t ex Håkan Björkman, Andreas Hanson, Alexander Hanson, Anders Paulsson och Nils Landgren.
Som ett led att fortsätta utveckla blåsmusiken har orkestern beställt och framfört flera verk av framstående tonsättare inom och utom Sverige, såsom Johan de Meij, Andrea Tarrodi och Philip Sparke.
Orkestern ger minst en konsert varje termin. Vid sidan av de egna konserterna har orkestern gjort produktioner med sångare, solister, körer och hyrs in vid skilda tillfällen där blåsmusik efterfrågas. Ett exempel är årets vårkonsert tillsammans med Orphei Drängar i Berwaldhallen och Uppsala Konsert&Kongress, som födde idén till att genomföra delar av det programmet under Svensk Blåsmusikfestival 2022, nu med jubilerande Linköpings Studentsångare.
Genom åren har orkestern deltagit i flera tävlingar inom blåsmusik med stor framgång. Orkestern har vunnit svenska mästerskapen i blåsmusik fyra gånger, senast vid Svensk Blåsmusikfestival i Linköping 2019. År 2017 deltog UBS vid World Music Contest i Nederländerna, där orkestern tilldelades en guldmedalj för sin insats.I maj 2018 hade orkestern den stora äran att representera Sverige vid EM i blåsmusik i Bryssel och slutade på en sjunde plats i stenhård konkurrens med Europas bästa amatörorkestrar. Våren 2023 är det åter dags för orkestern att delta i EM som då går av stapeln i Amiens, Frankrike.
Sedan starten har UBS haft ett gott samarbete med Kulturskolan i Uppsala och Musik i Uppland. Ekonomiskt stöd ges av Uppsala Kommun, Sveriges Orkesterförbund och Kulturens Bildningsverksamhet.
Orkestern hette tidigare Uppsala Blåsarsinfonietta.



Christina Hörnell, dirigent

Christina Hörnell är director musices vid Linköpings universitet och dirigent i Linköpings Studentsångare. Hörnell, som är organistutbildad, var tidigare kormästare hos Göteborgs Symfoniker. I denna tjänst ledde hon Göteborgs symfoniska kör. Hon har också varit kormästare vid Kungliga Operan i Stockholm 1994–2013, och förlänades 2014 H.M. Konungens medalj för dessa insatser. Hon var dirigent och konstnärlig ledare för Kongl. Teknologkören i Stockholm åren 1989–1994 och Akademiska kören i Stockholm 1991–2007.



Leif Karlsson, dirigent

UBS konstnärlige ledare heter Leif Karlsson. Han arbetar aktivt med att utveckla orkestern och dess verksamhet och dirigerar de flesta av dess konserter. Leif arbetar som Musikinspektör för den svenska försvarsmusiken och har en diger meritlista inom svenskt musikliv. Som professinell slagvekare var han en av grundarna till den världsberömda slagverksensemblen Kroumata, som turnerade i 43 länder och har spelat in 19 CD-skivor.

Som dirigent har Leif bl.a. arbetat vid Wermland Opera, Luftforsvarets Musikkorps, Forsvarets Musikkorps Nordnorge, Norrlandsoperan, Jönköpings Sinfonietta, Västerås Sinfonietta och Bodö Sinfonietta. Han leder också sedan mer än 25 år Norrbottens ungdomssymfoniker. Sedan 2021 är Leif Karlsson också chefdirigent och konstnärlig ledare för State Wind Symphony Trimitas från Litauen, som gästade Svensk Blåsmusikfestival i Linköping 2021..

Leif är ledamot av Kungliga Musikaliska akademien och har som musiker och dirigent uruppfört över 250 verk.